Preskočiť na hlavný obsah

Nedeľný obed

Mäsové guľky v rajčinovej omáčke s pečenou zeleninou
Nedeľa je zvláštny deň. Dopoludnie je ešte víkend a popoludnie je už skorý začiatok pracovného týždňa. Na nedeli mám rád to, keď si doma všetci sadneme k obedu. Milujem nedeľný vývar s rezancami od mojej maminy. Okrem polievky máme vždy aj niečo "druhé" ako to my doma voláme. A nemusia to byť vždy rezne. Minule ma napadlo trošku experimentovať s fašírkami. Mal som na ne chuť, no nechcel som také klasické. Mäsové guľky z IKEA nie sú tiež moje obľúbené. Ma napadli mäsové guľôčky v rajčinovej omáčke. A tu je výsledok. Vyskúšajte ich aj vy. Hlavne v nedeľu na obed. 
Čo budeme potrebovať: 

Mäsové guľky:
  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 2 ks vajcia
  • 3 strúčky cesnaku
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • približne 100 g strúhaného eidamu
  • sušený majorán
  • strúhanka
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • olivový olej

Rajčinová omáčka: 
  • 500 ml rajčinové pyré
  • 5 strúčkov cesnaku
  • 1 chilli paprička
  • polievková lyžica olivového oleja
  • trstinový cukor
  • soľ

Pečená zelenina:
  • rôzne druhy zeleniny, ja som mal doma zemiaky, cuketu a mrkvu. Zemiaky a mrkvu som najskôr mierne uvaril, nakoľko cuketa sa rýchlo upečie, aby sa pekne upiekli spolu. 

Poďme nato:

Mäsové guľky:
Mleté mäso zmiešame s vajciami, strúhanou, syrom, nasekanou petržlenovou vňaťou, majoránom, prelisovaným cesnakom, soľou a čiernym mletým korením. Vytvarujeme guľky. Aby sa lepšie tvarovali tak si ruky pred každou guľkou namočte v studenej vode. Nebudú sa lepiť. Mäsové guľky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Keď máme všetko mäso na plechu, tak guľky mierne polejeme olivovým olejom. Pečieme v rúre pri 200 °C približne 40 minút. 

Rajčinová omáčka: 
Vo vyššej rajnici rozpálime olivový olej. Keď je olej rozpálený, stíšime plameň a pridáme na plátky nakrájaný cesnak. Mierne orestujeme. Pridáme nakrájanú chilli a ešte chvíľu restujeme. Následne zalejeme paradajkovým pyré. Privedieme do varu. Dochutíme cukrom a soľou. Cukor pridáme podľa chuti, ako má kto rád, sladšie alebo menej sladšie. Mierne ešte povaríme aby pyré trochu zhustlo a hotovo. 
Pečená zelenina:
Rôzne druhy zeleniny dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Osolíme a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme pri teplote 180 °C cca 30 minút. 
Servírovanie je nasledovné. Do misky dáme omáčku z rajčín a do nej položíme mäsové guľôčky. Pečenú zeleninu naložíme na tanier, ku nej misku s omáčkou a mäsom. Dozdobíme zmesou byliniek a šalátov. 
Je to naozaj to najlepšie čo môžete vyskúšať na nedeľný obed. Prajem dobrú chuť. 

Michal



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Potichu

Dátum: 11. apríla 2018 Čas: 20:00 hod. Miesto konania: Stará Tržnica, Bratislava Tí, ktorí ma poznájú, vedia, že mám veľmi rád slovenskú hudbu. Novú i starú hudbu. Už som sa na svojom blogu tešil zo ŽIVEJ od Jany Kirschner. Dnes sa však chcem spolu s vami tešiť z turné skupiny Billy Barman a  Dievčat zo SĽUKu . Keď ohlásili Barmani toto spojenie, bol som milo prekvapený. Už vo videoklipe Vrkoče tancujú SĽUKárky . V hite Strmá voda je použitý motív z ľudovej piesne Dolu cintorínom . Preto som z tohto spojenia nemal pocit, že je to iba súčasná módna vlna – folkór a súčasná hudba. Už spomenuté Vrkoče otvárali posledný koncert turné Potichu spolu so SĽUKárskou Vre vodička . Barmani nás všetkých potešili svojimi hitmi Traja, 100 kolies, Stano, (Jej) Sloboda, Mladým chýba vojna či Cigánska . Ako prídavok zahrali Barmani pieseň od skupiny Noisecut Svitá . Tento cover sa nachádza na výberovke Pozdrav Slnku. Pozdrav Slnku je výber singlov interpretov, ktorí vyd

Čítanie ku káve - dnes s Lady Vivian

Lady Vivian je najznámejšia burlesque umelkyňa na Slovensku. Zároveň je telom a tvárou hnutia body positive u nás. Je ikona domácej sofistikovanej nahoty. Ja som ju objavil možno neskôr ako iní. Prvýkrát som ju videl v rámci vystúpenia Red Cat Cabaret na Pohode 2019.  Opojený krásou, ktorú som tam videl, som jej dal follow na Instagrame. Osobne sme sa zoznámili až na HalloQueen 2019, kde rovnako vystupovala. Ako vravieva Lucia Siposová pri predstaveniach v Red Cat Cabaret " Ladies&Gentlemen - Lady Vivian". Lady Vivian, foto Viktória Akbariová, archív Lady Vivian Ako sa máš v týchto jesenných a karanténnych časoch?  Karanténne. Ale nie... nemám sa zle. Je fakt, že nás umelcov táto karanténa nemá v láske. Divadlá sú zatvorené ani burlesque shows nie sú, no o to viac ma tento voľný čas motivuje. Počas prvej vlny som dala dokopy dve úplné a úspešné burlesque čísla, z ktorých mám obrovskú radosť. Teší ma, že som sa s nimi stihla pochváliť pred našim milovaným publikom a táto

Brotherhood of Eternal alebo Pasta Oner v Danubiane

No čo si povieme. Teraz je " Corona time " a nikam sa nedá veľmi chodiť. Múzeá, nákupné centrá, kaviarne či galérie sú zatvorené. Aj ja sedím doma a snažím sa z tohto neskĺznuť do nejakého splínu. Snažím sa vypĺňať si čas v tom online svete. Radšej by som korzoval niekde v exteriéri či bol na nejakej peknej výstave.  Kto alebo čo je to ten Pasta?  Naposledy som bol koncom februára 2020 na výstave v múzeu moderného umenia v Danubiane. Myslel som si, že je tam výstava Viktora Freša - Family Vintage . Tá je však až 05.apríla tohto roka. No vďaka Danubiane som spoznal nového umelca, ktorým je Pasta Oner. Asi som jedno nekultúrne hovädo, keď som o ňom ešte nepočul. Keď som pozrel jeho výstavu, tak som vedel kto to je. " Veď to je ten, čo mal titulku VOGUE CS s Václavom Havlom, ktorá sa mi neušla."  Pasta Oner je rodák z Trenčína, vlastným menom  Zdeněk Řanda. Ako som sa dozvedel, patrí medzi najvýznamnejších českých výtvarníkov súčasnosti. " Brats