Mäsové guľky v rajčinovej omáčke s pečenou zeleninou
Nedeľa je zvláštny deň. Dopoludnie je ešte víkend a popoludnie je už skorý začiatok pracovného týždňa. Na nedeli mám rád to, keď si doma všetci sadneme k obedu. Milujem nedeľný vývar s rezancami od mojej maminy. Okrem polievky máme vždy aj niečo "druhé" ako to my doma voláme. A nemusia to byť vždy rezne. Minule ma napadlo trošku experimentovať s fašírkami. Mal som na ne chuť, no nechcel som také klasické. Mäsové guľky z IKEA nie sú tiež moje obľúbené. Ma napadli mäsové guľôčky v rajčinovej omáčke. A tu je výsledok. Vyskúšajte ich aj vy. Hlavne v nedeľu na obed.
Čo budeme potrebovať:
Mäsové guľky:
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 2 ks vajcia
- 3 strúčky cesnaku
- hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- približne 100 g strúhaného eidamu
- sušený majorán
- strúhanka
- mleté čierne korenie
- soľ
- olivový olej
Rajčinová omáčka:
- 500 ml rajčinové pyré
- 5 strúčkov cesnaku
- 1 chilli paprička
- polievková lyžica olivového oleja
- trstinový cukor
- soľ
Pečená zelenina:
- rôzne druhy zeleniny, ja som mal doma zemiaky, cuketu a mrkvu. Zemiaky a mrkvu som najskôr mierne uvaril, nakoľko cuketa sa rýchlo upečie, aby sa pekne upiekli spolu.
Poďme nato:
Mäsové guľky:
Mleté mäso zmiešame s vajciami, strúhanou, syrom, nasekanou petržlenovou vňaťou, majoránom, prelisovaným cesnakom, soľou a čiernym mletým korením. Vytvarujeme guľky. Aby sa lepšie tvarovali tak si ruky pred každou guľkou namočte v studenej vode. Nebudú sa lepiť. Mäsové guľky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Keď máme všetko mäso na plechu, tak guľky mierne polejeme olivovým olejom. Pečieme v rúre pri 200 °C približne 40 minút.
Rajčinová omáčka:
Vo vyššej rajnici rozpálime olivový olej. Keď je olej rozpálený, stíšime plameň a pridáme na plátky nakrájaný cesnak. Mierne orestujeme. Pridáme nakrájanú chilli a ešte chvíľu restujeme. Následne zalejeme paradajkovým pyré. Privedieme do varu. Dochutíme cukrom a soľou. Cukor pridáme podľa chuti, ako má kto rád, sladšie alebo menej sladšie. Mierne ešte povaríme aby pyré trochu zhustlo a hotovo.
Pečená zelenina:
Rôzne druhy zeleniny dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Osolíme a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme pri teplote 180 °C cca 30 minút.
Servírovanie je nasledovné. Do misky dáme omáčku z rajčín a do nej položíme mäsové guľôčky. Pečenú zeleninu naložíme na tanier, ku nej misku s omáčkou a mäsom. Dozdobíme zmesou byliniek a šalátov.
Je to naozaj to najlepšie čo môžete vyskúšať na nedeľný obed. Prajem dobrú chuť.
Michal
Komentáre
Zverejnenie komentára