Preskočiť na hlavný obsah

Nedeľný obed

Mäsové guľky v rajčinovej omáčke s pečenou zeleninou
Nedeľa je zvláštny deň. Dopoludnie je ešte víkend a popoludnie je už skorý začiatok pracovného týždňa. Na nedeli mám rád to, keď si doma všetci sadneme k obedu. Milujem nedeľný vývar s rezancami od mojej maminy. Okrem polievky máme vždy aj niečo "druhé" ako to my doma voláme. A nemusia to byť vždy rezne. Minule ma napadlo trošku experimentovať s fašírkami. Mal som na ne chuť, no nechcel som také klasické. Mäsové guľky z IKEA nie sú tiež moje obľúbené. Ma napadli mäsové guľôčky v rajčinovej omáčke. A tu je výsledok. Vyskúšajte ich aj vy. Hlavne v nedeľu na obed. 
Čo budeme potrebovať: 

Mäsové guľky:
  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 2 ks vajcia
  • 3 strúčky cesnaku
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • približne 100 g strúhaného eidamu
  • sušený majorán
  • strúhanka
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • olivový olej

Rajčinová omáčka: 
  • 500 ml rajčinové pyré
  • 5 strúčkov cesnaku
  • 1 chilli paprička
  • polievková lyžica olivového oleja
  • trstinový cukor
  • soľ

Pečená zelenina:
  • rôzne druhy zeleniny, ja som mal doma zemiaky, cuketu a mrkvu. Zemiaky a mrkvu som najskôr mierne uvaril, nakoľko cuketa sa rýchlo upečie, aby sa pekne upiekli spolu. 

Poďme nato:

Mäsové guľky:
Mleté mäso zmiešame s vajciami, strúhanou, syrom, nasekanou petržlenovou vňaťou, majoránom, prelisovaným cesnakom, soľou a čiernym mletým korením. Vytvarujeme guľky. Aby sa lepšie tvarovali tak si ruky pred každou guľkou namočte v studenej vode. Nebudú sa lepiť. Mäsové guľky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Keď máme všetko mäso na plechu, tak guľky mierne polejeme olivovým olejom. Pečieme v rúre pri 200 °C približne 40 minút. 

Rajčinová omáčka: 
Vo vyššej rajnici rozpálime olivový olej. Keď je olej rozpálený, stíšime plameň a pridáme na plátky nakrájaný cesnak. Mierne orestujeme. Pridáme nakrájanú chilli a ešte chvíľu restujeme. Následne zalejeme paradajkovým pyré. Privedieme do varu. Dochutíme cukrom a soľou. Cukor pridáme podľa chuti, ako má kto rád, sladšie alebo menej sladšie. Mierne ešte povaríme aby pyré trochu zhustlo a hotovo. 
Pečená zelenina:
Rôzne druhy zeleniny dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Osolíme a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme pri teplote 180 °C cca 30 minút. 
Servírovanie je nasledovné. Do misky dáme omáčku z rajčín a do nej položíme mäsové guľôčky. Pečenú zeleninu naložíme na tanier, ku nej misku s omáčkou a mäsom. Dozdobíme zmesou byliniek a šalátov. 
Je to naozaj to najlepšie čo môžete vyskúšať na nedeľný obed. Prajem dobrú chuť. 

Michal



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Čítanie ku káve - dnes s Romanom Samotným

Roman , Romaňa či Dj Vesnu . Aktivista, majiteľ kaviarne, event manager, party girl a DJ. Podľa mňa aj veľký entertainer. Osobne sme sa zoznámili v roku 2016. Dovtedy som ho poznal ako redaktora nášho i vášho milovaného Inspire magazine . Je ikonou bratislavskej queer scény. Vždy dobre naladený a s úsmevom od ucha k uchu na tvári.  Roman aka DJ Vesnu , foto Patrik Drotár (archív Romana Samotného) Ako sa máš v týchto jesenných a karanténnych časoch?  Musím povedať, že vcelku spokojne. Pandémia jasne ukázala, že je čas spomaliť a stíšiť sa, takže som sa tomu prispôsobil. Po tých takmer 9 rokoch, čo robím eventy a idem od jednej akcie k druhej, tak zrazu prišlo ticho. A je to blahodarné. Pri prvej vlne som s tým bojoval, teraz som to prijal ako skvelú príležitosť stiahnuť sa, premyslieť veci, spoznať svoje zdroje a objaviť nový smer.   Čo aktuálne počúvaš? Veľmi si fičím na Lot Radiu, je to malé nezávislé online rádio z New Yorku. Nonstop vysielajú DJ sety. Denne tam obj...

Čítanie ku káve - dnes so Zorou Husarčíkovou

Ja a Zorka sa poznáme asi 6 rokov, ak nie viac. Spoznali sme sa vďaka Fashion LIVE!, za ktorým stojí. Pre mňa je Zorka jedna silná osobnosť, ktorá vytvorila, so svojim tímom projekt, ktorý u nás nemá obdoby. Vzhľadom na aktuálnu situáciu sa Fashion LIVE!, tak ako väčšina podujatí, nekoná. Ona však nezaháľa a vytvorila SOM STORE. O tom, čo je to SOM STORE a aj ako sa má, povie ona sama. Zora počas Fashion LIVE! 2019, foto Lívia Štokingerová, archív Zory Ako sa máš v týchto jesenných a karanténnych časoch?  Začiatok jesene som mala v poriadnom tempe, potom som bola chvíľu k.o.  a teraz sa mám už, chvalabohu, oddýchnuto a spokojne. Aj keď situácia bola a stále je kadejaká, 22. októbra sa nám podarilo spustiť SOM STORE – novú, zatiaľ len online platformu pre predaj slovenskej módy a dizajnu. Tá sa o rok koncom leta rozšíri o kamennú predajňu na STANICI NIVY.  Otvorenie SOMstore.sk (Zora spolu s Borisom Hanečkom, Rasťom Holubcom a Líviou Štokingerovou), foto archív Zory Čo ťa ...

Čítanie ku káve - dnes s Alex Wortex

Kto by už Alex Wortex nepoznal? Insta Queen, ktorá už bola aj na titulke Nového Času (myslím). Pohoršovala i poburuje verejnosť a svet internetu. Ale aj ak ju niekto nepozná, mrknúť jej profil na Instagrame @alexwortex69 . Ja Alex vnímam pozitívne. Je to kráľovná sékáčov, nevynechá skoro žiaden fashion event (skoro ako ja 😀). Šíri osvetu ohľadom raw vegan stravy, miluje módu milénia a 90´s. Bola múzou Lukáša Krnáča, ktorý s jej podobizňou vytvoril tričko. Je príležitostná modelka a svojho bobra vystavuje v plnej kráse svetu. A tiež mi dáva krásne komentáre na moje torty, na mojom insta profile. Rovnako jej ďakujem, že si našla čas na dnešné Čítanie ku káve.  Alex na prehliadke Borisa Hanečku v rámci Fashion LIVE! 2017 Otázky pre Alex sú rovnaké ako pre Matiu a budú rovnaké aj pre Lukáša Krnáča a Pavla Dendisa. Zaujíma ma ako ľudia trávia aktuálny korona time .   Ako sa máš v týchto jesenných a karanténnych časoch?  Mám sa po**č*! S Trtkačom v týchto dňoch rozbiehame vý...