Focaccia
No čo si povieme, tento rok sa asi ku moru mnohí nedostaneme. Preto dnes ideme ku Stredomoriu a to do bájnej Itálie. Taliansko patrí medzi veľmi obľúbené turistické destinácie. Hlavne kvôli svojej celosvetovo známej kuchyni. Všetci ovládame taliansky jazyk ak ide o jedlo. Pizza, Spaghetti, Prosciutto, Mozzarella, Pasta, Buon Appito, Frutti di Mare či Frutti di Bosco.
Bájna Itália okrem vyššie uvedených dobrôt má aj jednu skvelú vec, a to je focaccia. Už ju robil Pyco a aj Martin Ihnáčak, tak som si povedal, že ju spravím aj ja. Trošku som sa pánmi aj inšpiroval. Študoval som mnoho receptov a nakoniec som si focaccia spravil podľa seba. Tak ako vždy! A vedeli ste, že focaccia je tu od čias Etruskov a patrí medzi najtypickejšie jedlá bájnej Itálie? Ja veru nie. Tak poďme na recept.
Čo budeme potrebovať:
- 500 g hladkej múky
- 300 ml teplej vody
- 1/2 kocky kvasníc
- cca 1 dlc olivového oleja
- sušený rozmarín
- sušená bazalka
- čerstvá bazalka
- trstinový cukor
- soľ
- mleté čierne korenie
- nakrájané čierne olivy (množstvo podľa chuti)
- cherry rajčiny (množstvo podľa chuti)
- 2 ks mladá cibuľka
- Schwardzvalská šunka (množstvo podľa chuti)
Poďme nato:
Zohrejeme olivový olej na panvici a potom ju vypneme. Do zohriateho oleja pridáme polievkovú lyžičku sušeného rozmarínu a sušenej bazalky, premiešame a necháme vychladnúť. Do múky rozdrobíme kvasnice, pridáme soľ, čierne korenie a trstinový cukor. Ja som pridával po štipkách, ale odporúčam soli trošku viac ako štipku. Zajeme väčším množstvom vody a pridáme vychladnutý olej s bylinkami. Trochu oleja si ešte necháme, budeme ho potrebovať. Začneme miešať cesto. Počas miešania pridávame zvyšok vody. Vypracujeme hladké cesto, trochu poprášime múkou, prikryjeme misku a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste. Podľa rád mojej babky, šup s cestom do perín.
Keď cesto nakysne, pridáme olivy, nakrájanú cibuľku, šunku a prekrojené cherry paradajky, lístky čerstvej bazalky a necháme ešte polhodiny kysnúť. Trochu olív, rajčín a bazalky si tiež necháme. Opäť v teple, čiže v "duchnách".
Pripravíme si pekáč resp. zapekaciu misku. Ja som to dal do sklenej zapekacej misy. Misu vymastíme olejom z bylinkami, ktorý sme si nechali nazačiatku. Dáme cesto do misy alebo pekáča, navrch dáme zvyšok olív, čerstvej bazalky a rajčín. Potrieme olejom a dáme piecť. Pečieme približne 30 - 40 minúť, podľa typu rúry, pri teplote 200 °C.
Po upečení focaccia trochu posolíme a potrieme zvyškom oleja s bylinkami a necháme vychladnúť. Najlepšia je naozaj čerstvá. Ja som ju podával s rukolou a s dresingom z kyslej smotany, soli, čerstvej bazalky, čerstvej petržlenovej vňate, mletého čierneho korenia. Ale veľmi dobre chutí s chrenovou penou. To je neskutočná mňamka.
Prajem teda dobrú chuť.
Michal
Komentáre
Zverejnenie komentára