Preskočiť na hlavný obsah

Il gusto dell'Italia

Focaccia

No čo si povieme, tento rok sa asi ku moru mnohí nedostaneme. Preto dnes ideme ku Stredomoriu a to do bájnej Itálie.  Taliansko patrí medzi veľmi obľúbené turistické destinácie. Hlavne kvôli svojej celosvetovo známej kuchyni. Všetci ovládame taliansky jazyk ak ide o jedlo. Pizza, Spaghetti, Prosciutto, Mozzarella, Pasta, Buon Appito, Frutti di Mare či Frutti di Bosco. 

Bájna Itália okrem vyššie uvedených dobrôt má aj jednu skvelú vec, a to je focaccia. Už ju robil Pyco a aj Martin Ihnáčak, tak som si povedal, že ju spravím aj ja. Trošku som sa pánmi aj inšpiroval. Študoval som mnoho receptov a nakoniec som si focaccia spravil podľa seba. Tak ako vždy! A vedeli ste, že focaccia je tu od čias Etruskov a patrí medzi najtypickejšie jedlá bájnej Itálie? Ja veru nie. Tak poďme na recept.

Čo budeme potrebovať: 
  • 500 g hladkej múky
  • 300 ml teplej vody
  • 1/2 kocky kvasníc
  • cca 1 dlc olivového oleja
  • sušený rozmarín
  • sušená bazalka
  • čerstvá bazalka
  • trstinový cukor
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • nakrájané čierne olivy (množstvo podľa chuti)
  • cherry rajčiny (množstvo podľa chuti)
  • 2 ks mladá cibuľka
  • Schwardzvalská šunka (množstvo podľa chuti)

Poďme nato: 

Zohrejeme olivový olej na panvici a potom ju vypneme. Do zohriateho oleja pridáme polievkovú lyžičku sušeného rozmarínu a sušenej bazalky, premiešame a necháme vychladnúť. Do múky rozdrobíme kvasnice, pridáme soľ, čierne korenie a trstinový cukor. Ja som pridával po štipkách, ale odporúčam soli trošku viac ako štipku. Zajeme väčším množstvom vody a pridáme vychladnutý olej s bylinkami. Trochu oleja si ešte necháme, budeme ho potrebovať. Začneme miešať cesto. Počas miešania pridávame zvyšok vody. Vypracujeme hladké cesto, trochu poprášime múkou, prikryjeme misku a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste. Podľa rád mojej babky, šup s cestom do perín. 


Keď cesto nakysne, pridáme olivy, nakrájanú cibuľku, šunku a prekrojené cherry paradajky, lístky čerstvej bazalky a necháme ešte polhodiny kysnúť. Trochu olív, rajčín a bazalky si tiež necháme. Opäť v teple, čiže v "duchnách". 

Pripravíme si pekáč resp. zapekaciu misku. Ja som to dal do sklenej zapekacej misy. Misu vymastíme olejom z bylinkami, ktorý sme si nechali nazačiatku. Dáme cesto do misy alebo pekáča, navrch dáme zvyšok olív, čerstvej bazalky a rajčín. Potrieme olejom a dáme piecť. Pečieme približne 30 - 40 minúť, podľa typu rúry, pri teplote 200 °C. 


Po upečení focaccia trochu posolíme a potrieme zvyškom oleja s bylinkami a necháme vychladnúť. Najlepšia je naozaj čerstvá. Ja som ju podával s rukolou a s dresingom z kyslej smotany, soli, čerstvej bazalky, čerstvej petržlenovej vňate, mletého čierneho korenia. Ale veľmi dobre chutí s chrenovou penou. To je neskutočná mňamka. 




Prajem teda dobrú chuť. 
Michal

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Čítanie ku káve - dnes s Romanom Samotným

Roman , Romaňa či Dj Vesnu . Aktivista, majiteľ kaviarne, event manager, party girl a DJ. Podľa mňa aj veľký entertainer. Osobne sme sa zoznámili v roku 2016. Dovtedy som ho poznal ako redaktora nášho i vášho milovaného Inspire magazine . Je ikonou bratislavskej queer scény. Vždy dobre naladený a s úsmevom od ucha k uchu na tvári.  Roman aka DJ Vesnu , foto Patrik Drotár (archív Romana Samotného) Ako sa máš v týchto jesenných a karanténnych časoch?  Musím povedať, že vcelku spokojne. Pandémia jasne ukázala, že je čas spomaliť a stíšiť sa, takže som sa tomu prispôsobil. Po tých takmer 9 rokoch, čo robím eventy a idem od jednej akcie k druhej, tak zrazu prišlo ticho. A je to blahodarné. Pri prvej vlne som s tým bojoval, teraz som to prijal ako skvelú príležitosť stiahnuť sa, premyslieť veci, spoznať svoje zdroje a objaviť nový smer.   Čo aktuálne počúvaš? Veľmi si fičím na Lot Radiu, je to malé nezávislé online rádio z New Yorku. Nonstop vysielajú DJ sety. Denne tam obj...

Čítanie ku káve - dnes so Zorou Husarčíkovou

Ja a Zorka sa poznáme asi 6 rokov, ak nie viac. Spoznali sme sa vďaka Fashion LIVE!, za ktorým stojí. Pre mňa je Zorka jedna silná osobnosť, ktorá vytvorila, so svojim tímom projekt, ktorý u nás nemá obdoby. Vzhľadom na aktuálnu situáciu sa Fashion LIVE!, tak ako väčšina podujatí, nekoná. Ona však nezaháľa a vytvorila SOM STORE. O tom, čo je to SOM STORE a aj ako sa má, povie ona sama. Zora počas Fashion LIVE! 2019, foto Lívia Štokingerová, archív Zory Ako sa máš v týchto jesenných a karanténnych časoch?  Začiatok jesene som mala v poriadnom tempe, potom som bola chvíľu k.o.  a teraz sa mám už, chvalabohu, oddýchnuto a spokojne. Aj keď situácia bola a stále je kadejaká, 22. októbra sa nám podarilo spustiť SOM STORE – novú, zatiaľ len online platformu pre predaj slovenskej módy a dizajnu. Tá sa o rok koncom leta rozšíri o kamennú predajňu na STANICI NIVY.  Otvorenie SOMstore.sk (Zora spolu s Borisom Hanečkom, Rasťom Holubcom a Líviou Štokingerovou), foto archív Zory Čo ťa ...

Čítanie ku káve - dnes s Alex Wortex

Kto by už Alex Wortex nepoznal? Insta Queen, ktorá už bola aj na titulke Nového Času (myslím). Pohoršovala i poburuje verejnosť a svet internetu. Ale aj ak ju niekto nepozná, mrknúť jej profil na Instagrame @alexwortex69 . Ja Alex vnímam pozitívne. Je to kráľovná sékáčov, nevynechá skoro žiaden fashion event (skoro ako ja 😀). Šíri osvetu ohľadom raw vegan stravy, miluje módu milénia a 90´s. Bola múzou Lukáša Krnáča, ktorý s jej podobizňou vytvoril tričko. Je príležitostná modelka a svojho bobra vystavuje v plnej kráse svetu. A tiež mi dáva krásne komentáre na moje torty, na mojom insta profile. Rovnako jej ďakujem, že si našla čas na dnešné Čítanie ku káve.  Alex na prehliadke Borisa Hanečku v rámci Fashion LIVE! 2017 Otázky pre Alex sú rovnaké ako pre Matiu a budú rovnaké aj pre Lukáša Krnáča a Pavla Dendisa. Zaujíma ma ako ľudia trávia aktuálny korona time .   Ako sa máš v týchto jesenných a karanténnych časoch?  Mám sa po**č*! S Trtkačom v týchto dňoch rozbiehame vý...