Preskočiť na hlavný obsah

Il gusto dell'Italia

Focaccia

No čo si povieme, tento rok sa asi ku moru mnohí nedostaneme. Preto dnes ideme ku Stredomoriu a to do bájnej Itálie.  Taliansko patrí medzi veľmi obľúbené turistické destinácie. Hlavne kvôli svojej celosvetovo známej kuchyni. Všetci ovládame taliansky jazyk ak ide o jedlo. Pizza, Spaghetti, Prosciutto, Mozzarella, Pasta, Buon Appito, Frutti di Mare či Frutti di Bosco. 

Bájna Itália okrem vyššie uvedených dobrôt má aj jednu skvelú vec, a to je focaccia. Už ju robil Pyco a aj Martin Ihnáčak, tak som si povedal, že ju spravím aj ja. Trošku som sa pánmi aj inšpiroval. Študoval som mnoho receptov a nakoniec som si focaccia spravil podľa seba. Tak ako vždy! A vedeli ste, že focaccia je tu od čias Etruskov a patrí medzi najtypickejšie jedlá bájnej Itálie? Ja veru nie. Tak poďme na recept.

Čo budeme potrebovať: 
  • 500 g hladkej múky
  • 300 ml teplej vody
  • 1/2 kocky kvasníc
  • cca 1 dlc olivového oleja
  • sušený rozmarín
  • sušená bazalka
  • čerstvá bazalka
  • trstinový cukor
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • nakrájané čierne olivy (množstvo podľa chuti)
  • cherry rajčiny (množstvo podľa chuti)
  • 2 ks mladá cibuľka
  • Schwardzvalská šunka (množstvo podľa chuti)

Poďme nato: 

Zohrejeme olivový olej na panvici a potom ju vypneme. Do zohriateho oleja pridáme polievkovú lyžičku sušeného rozmarínu a sušenej bazalky, premiešame a necháme vychladnúť. Do múky rozdrobíme kvasnice, pridáme soľ, čierne korenie a trstinový cukor. Ja som pridával po štipkách, ale odporúčam soli trošku viac ako štipku. Zajeme väčším množstvom vody a pridáme vychladnutý olej s bylinkami. Trochu oleja si ešte necháme, budeme ho potrebovať. Začneme miešať cesto. Počas miešania pridávame zvyšok vody. Vypracujeme hladké cesto, trochu poprášime múkou, prikryjeme misku a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste. Podľa rád mojej babky, šup s cestom do perín. 


Keď cesto nakysne, pridáme olivy, nakrájanú cibuľku, šunku a prekrojené cherry paradajky, lístky čerstvej bazalky a necháme ešte polhodiny kysnúť. Trochu olív, rajčín a bazalky si tiež necháme. Opäť v teple, čiže v "duchnách". 

Pripravíme si pekáč resp. zapekaciu misku. Ja som to dal do sklenej zapekacej misy. Misu vymastíme olejom z bylinkami, ktorý sme si nechali nazačiatku. Dáme cesto do misy alebo pekáča, navrch dáme zvyšok olív, čerstvej bazalky a rajčín. Potrieme olejom a dáme piecť. Pečieme približne 30 - 40 minúť, podľa typu rúry, pri teplote 200 °C. 


Po upečení focaccia trochu posolíme a potrieme zvyškom oleja s bylinkami a necháme vychladnúť. Najlepšia je naozaj čerstvá. Ja som ju podával s rukolou a s dresingom z kyslej smotany, soli, čerstvej bazalky, čerstvej petržlenovej vňate, mletého čierneho korenia. Ale veľmi dobre chutí s chrenovou penou. To je neskutočná mňamka. 




Prajem teda dobrú chuť. 
Michal

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Potichu

Dátum: 11. apríla 2018 Čas: 20:00 hod. Miesto konania: Stará Tržnica, Bratislava Tí, ktorí ma poznájú, vedia, že mám veľmi rád slovenskú hudbu. Novú i starú hudbu. Už som sa na svojom blogu tešil zo ŽIVEJ od Jany Kirschner. Dnes sa však chcem spolu s vami tešiť z turné skupiny Billy Barman a  Dievčat zo SĽUKu . Keď ohlásili Barmani toto spojenie, bol som milo prekvapený. Už vo videoklipe Vrkoče tancujú SĽUKárky . V hite Strmá voda je použitý motív z ľudovej piesne Dolu cintorínom . Preto som z tohto spojenia nemal pocit, že je to iba súčasná módna vlna – folkór a súčasná hudba. Už spomenuté Vrkoče otvárali posledný koncert turné Potichu spolu so SĽUKárskou Vre vodička . Barmani nás všetkých potešili svojimi hitmi Traja, 100 kolies, Stano, (Jej) Sloboda, Mladým chýba vojna či Cigánska . Ako prídavok zahrali Barmani pieseň od skupiny Noisecut Svitá . Tento cover sa nachádza na výberovke Pozdrav Slnku. Pozdrav Slnku je výber singlov interpretov, ktorí vyd

Čítanie ku káve - dnes s Lady Vivian

Lady Vivian je najznámejšia burlesque umelkyňa na Slovensku. Zároveň je telom a tvárou hnutia body positive u nás. Je ikona domácej sofistikovanej nahoty. Ja som ju objavil možno neskôr ako iní. Prvýkrát som ju videl v rámci vystúpenia Red Cat Cabaret na Pohode 2019.  Opojený krásou, ktorú som tam videl, som jej dal follow na Instagrame. Osobne sme sa zoznámili až na HalloQueen 2019, kde rovnako vystupovala. Ako vravieva Lucia Siposová pri predstaveniach v Red Cat Cabaret " Ladies&Gentlemen - Lady Vivian". Lady Vivian, foto Viktória Akbariová, archív Lady Vivian Ako sa máš v týchto jesenných a karanténnych časoch?  Karanténne. Ale nie... nemám sa zle. Je fakt, že nás umelcov táto karanténa nemá v láske. Divadlá sú zatvorené ani burlesque shows nie sú, no o to viac ma tento voľný čas motivuje. Počas prvej vlny som dala dokopy dve úplné a úspešné burlesque čísla, z ktorých mám obrovskú radosť. Teší ma, že som sa s nimi stihla pochváliť pred našim milovaným publikom a táto

Brotherhood of Eternal alebo Pasta Oner v Danubiane

No čo si povieme. Teraz je " Corona time " a nikam sa nedá veľmi chodiť. Múzeá, nákupné centrá, kaviarne či galérie sú zatvorené. Aj ja sedím doma a snažím sa z tohto neskĺznuť do nejakého splínu. Snažím sa vypĺňať si čas v tom online svete. Radšej by som korzoval niekde v exteriéri či bol na nejakej peknej výstave.  Kto alebo čo je to ten Pasta?  Naposledy som bol koncom februára 2020 na výstave v múzeu moderného umenia v Danubiane. Myslel som si, že je tam výstava Viktora Freša - Family Vintage . Tá je však až 05.apríla tohto roka. No vďaka Danubiane som spoznal nového umelca, ktorým je Pasta Oner. Asi som jedno nekultúrne hovädo, keď som o ňom ešte nepočul. Keď som pozrel jeho výstavu, tak som vedel kto to je. " Veď to je ten, čo mal titulku VOGUE CS s Václavom Havlom, ktorá sa mi neušla."  Pasta Oner je rodák z Trenčína, vlastným menom  Zdeněk Řanda. Ako som sa dozvedel, patrí medzi najvýznamnejších českých výtvarníkov súčasnosti. " Brats