Preskočiť na hlavný obsah

Il gusto dell'Italia

Focaccia

No čo si povieme, tento rok sa asi ku moru mnohí nedostaneme. Preto dnes ideme ku Stredomoriu a to do bájnej Itálie.  Taliansko patrí medzi veľmi obľúbené turistické destinácie. Hlavne kvôli svojej celosvetovo známej kuchyni. Všetci ovládame taliansky jazyk ak ide o jedlo. Pizza, Spaghetti, Prosciutto, Mozzarella, Pasta, Buon Appito, Frutti di Mare či Frutti di Bosco. 

Bájna Itália okrem vyššie uvedených dobrôt má aj jednu skvelú vec, a to je focaccia. Už ju robil Pyco a aj Martin Ihnáčak, tak som si povedal, že ju spravím aj ja. Trošku som sa pánmi aj inšpiroval. Študoval som mnoho receptov a nakoniec som si focaccia spravil podľa seba. Tak ako vždy! A vedeli ste, že focaccia je tu od čias Etruskov a patrí medzi najtypickejšie jedlá bájnej Itálie? Ja veru nie. Tak poďme na recept.

Čo budeme potrebovať: 
  • 500 g hladkej múky
  • 300 ml teplej vody
  • 1/2 kocky kvasníc
  • cca 1 dlc olivového oleja
  • sušený rozmarín
  • sušená bazalka
  • čerstvá bazalka
  • trstinový cukor
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • nakrájané čierne olivy (množstvo podľa chuti)
  • cherry rajčiny (množstvo podľa chuti)
  • 2 ks mladá cibuľka
  • Schwardzvalská šunka (množstvo podľa chuti)

Poďme nato: 

Zohrejeme olivový olej na panvici a potom ju vypneme. Do zohriateho oleja pridáme polievkovú lyžičku sušeného rozmarínu a sušenej bazalky, premiešame a necháme vychladnúť. Do múky rozdrobíme kvasnice, pridáme soľ, čierne korenie a trstinový cukor. Ja som pridával po štipkách, ale odporúčam soli trošku viac ako štipku. Zajeme väčším množstvom vody a pridáme vychladnutý olej s bylinkami. Trochu oleja si ešte necháme, budeme ho potrebovať. Začneme miešať cesto. Počas miešania pridávame zvyšok vody. Vypracujeme hladké cesto, trochu poprášime múkou, prikryjeme misku a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste. Podľa rád mojej babky, šup s cestom do perín. 


Keď cesto nakysne, pridáme olivy, nakrájanú cibuľku, šunku a prekrojené cherry paradajky, lístky čerstvej bazalky a necháme ešte polhodiny kysnúť. Trochu olív, rajčín a bazalky si tiež necháme. Opäť v teple, čiže v "duchnách". 

Pripravíme si pekáč resp. zapekaciu misku. Ja som to dal do sklenej zapekacej misy. Misu vymastíme olejom z bylinkami, ktorý sme si nechali nazačiatku. Dáme cesto do misy alebo pekáča, navrch dáme zvyšok olív, čerstvej bazalky a rajčín. Potrieme olejom a dáme piecť. Pečieme približne 30 - 40 minúť, podľa typu rúry, pri teplote 200 °C. 


Po upečení focaccia trochu posolíme a potrieme zvyškom oleja s bylinkami a necháme vychladnúť. Najlepšia je naozaj čerstvá. Ja som ju podával s rukolou a s dresingom z kyslej smotany, soli, čerstvej bazalky, čerstvej petržlenovej vňate, mletého čierneho korenia. Ale veľmi dobre chutí s chrenovou penou. To je neskutočná mňamka. 




Prajem teda dobrú chuť. 
Michal

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Čítanie ku káve - dnes s Martinom Hrčom

Martin Hrča patrí medzi najlepších slovenských dizajnérov. Zároveň je to jeden veľmi príjemný, milý a pokorný človek. Zoznámili sme sa na Fashion LIVE!. Ani neviem na ktorom ročníku už, popravde. A mal som tú veľkú česť s ním robiť rozhovor pre Inspire magazine. A som veľmi rád, že sme si po pár rokoch rozhovor zopakovali. Hoc iba online, no predsa.  Prehliadka Martina Hrču v rámci Fashion LIVE! 2019 Čo bolo to najkrajšie v roku 2020? Zažil som lásku. Ako si prežil príchod nového roka 2021? Dal si si aj predsavzatia? Úprimne, príliš neobľubujem robiť z prechodu rokov niečo výnimočné, teda čo sa nejakých osláv týka. Väčšinou tú zmenu prežívam sám v sebe, no skôr až potom, pár dní po Silvestri, keď všetko prehrmí a stíchne...prehodnocujem, plánujem, ... ale najradšej sám so sebou.  Prehliadka Martina Hrču v rámci Fashion LIVE! 2018 Zostavujem si čosi ako visionboard ... priebežne, nie zásadne na prelome rokov. A nevolal by som to predsavzatia, skôr plány. Reálne aj tie menej mož...

Potichu

Dátum: 11. apríla 2018 Čas: 20:00 hod. Miesto konania: Stará Tržnica, Bratislava Tí, ktorí ma poznájú, vedia, že mám veľmi rád slovenskú hudbu. Novú i starú hudbu. Už som sa na svojom blogu tešil zo ŽIVEJ od Jany Kirschner. Dnes sa však chcem spolu s vami tešiť z turné skupiny Billy Barman a  Dievčat zo SĽUKu . Keď ohlásili Barmani toto spojenie, bol som milo prekvapený. Už vo videoklipe Vrkoče tancujú SĽUKárky . V hite Strmá voda je použitý motív z ľudovej piesne Dolu cintorínom . Preto som z tohto spojenia nemal pocit, že je to iba súčasná módna vlna – folkór a súčasná hudba. Už spomenuté Vrkoče otvárali posledný koncert turné Potichu spolu so SĽUKárskou Vre vodička . Barmani nás všetkých potešili svojimi hitmi Traja, 100 kolies, Stano, (Jej) Sloboda, Mladým chýba vojna či Cigánska . Ako prídavok zahrali Barmani pieseň od skupiny Noisecut Svitá . Tento cover sa nachádza na výberovke Pozdrav Slnku. Pozdrav Slnku ...

Fashion LIVE! 2017

Show Pavla Dendisa Priznávam sa. Rád snívam. Snívam o bežných veciach, snívam o veľkých veciach, snívam o rozprávkach pre dospelých a snívam aj o úžasnom oblečení a kariére. Každý z nás sníva. Mne sa niektoré sny splnili. Možno sú to obyčajné sny, pre niekoho bezvýznamné, no pre mňa o to väčšie, lebo sú moje. Medzi sny, ktoré som sníval dlho a splnili sa patrí aj návšteva Fashion LIVE! Minulý rok sa mi tento sen splnil. Písal sa rok 2016. Môj prvý Fashion LIVE! a to rovno z pozície redaktora pre Inspire magazine. Prístup do backstageu a press kartička, ktorú mám doteraz odloženú v krabici s mojimi cennosťami. Tento rok pre mňa patril Fashion LIVE! medzi tri najvýznamnejšie eventy roka na Slovensku (zvyšné dva sú Pohoda festival a GRAPE festival). Ani neviem prečo ma tak ten Fashion LIVE! chytil. Veď fashion weekov je veľa všade navôkol v susedných krajinách. S odstupom času viem prečo som jeho ve...