Preskočiť na hlavný obsah

Máj, špargle čas

Špargľová polievka


Ja viem, je koniec mesiaca máj no ešte stále ju dostať v obchodoch. Patrí jej jeden celý mesiac v roku. Máj nie je len mesiac lásky ale aj mesiac špargle. Asparagus lekársky je tu od čas starovekého Egypta. Okrem iných blahodarných účinkov na ľudské telo je aj afrodiziakum. Dá sa využiť všelijako. Ja z nej najradšej robím quiche a polievku. Receptov na špargľovú polievku je veľa. Tu je môj recept na polievku z nej. Je aj vegánska ale kto chce môže pridať mlieko alebo kokosové mlieko. Fantázii sa medze nekladú. A rovnako sa ľahko robí a výborne chutí

Čo budeme potrebovať:
  • zväzok špargle
  • mladú cibuľku 2-3 kusy
  • tri zemiaky
  • čerstvú bazalku
  • olivový olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • čerstvú mätu
  • tri strúčky cesnaku
  • vodu resp. zeleninový vývar
Poďme nato: 

Na rozpálenom olivovom oleji orestujeme mladú cibuľku, aj s cíbikmi. Chvíľu restujeme a pridáme rozpučený cesnak. Potom pridáme očistenú, nadrobno nakrájanú, špargľu. 

Ružičky však odrežeme a budeme s nimi pracovať neskôr.

Cibuľku, cesnak a špargľu osolíme a pridáme štipku čierneho korenia. Chvíľu necháme restovať. Keď špargľa mierne zmäkne pridáme za hrsť lístkov z čerstvej bazalky, premiešame a podlejeme vodou alebo vývarom. Vodu či vývar pridáme v objeme cca 1/2 l až liter, podľa toho ako chceme mať polievku hustú. Privedieme do varu. Keď začne voda vrieť, pridáme na kocky nakrájané a očistené zemiaky. Necháme uvariť všetko domäkka. 

Pokým sa polievka varí, ružičky zo špargle, ktoré sme na začiatku odrezali, uvaríme zvlášť v slanej vode, následne scedíme a prepláchneme studenou vodou. Osušené a vychladnuté ružičky môžeme ešte nakrájať, budeme ich dávať do hotovej polievky.

Keď sú zemiaky a špargľa uvarené domäkka, tak polievku odstavíme a všetko rozmixujeme ponorným mixérom do jemný krém. Ak je polievka príliš hustá, môžeme pridať vodu resp. vývar, aby sme si pripravili hustotu polievky podľa vlastnej chute. Ja mám radšej hustejšiu, preto som veľa vody nepridával. Kto chce experimentovať môže pridať kokosové mlieko alebo pre nevegánov môže byť mlieko 3% alebo smotana 33%. Následne polievku privedieme opäť do varu a pridáme ružičky špargle a všetko dobre premiešame. Chvíľu povaríme. Polievku ešte dochutíme podľa potreby soľou a korením, ja som pridal aj trochu vegety. 

Polievku servírujeme s lístkami čerstvej mäty. Môžete ju buď nakrájať nadrobno alebo použiť celé lístky mäty. 

Prajem dobrú chuť. Ak ju budete variť, tak sa podeľte o chute ako sa vydarila a či chutila.

Michal


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Potichu

Dátum: 11. apríla 2018 Čas: 20:00 hod. Miesto konania: Stará Tržnica, Bratislava Tí, ktorí ma poznájú, vedia, že mám veľmi rád slovenskú hudbu. Novú i starú hudbu. Už som sa na svojom blogu tešil zo ŽIVEJ od Jany Kirschner. Dnes sa však chcem spolu s vami tešiť z turné skupiny Billy Barman a  Dievčat zo SĽUKu . Keď ohlásili Barmani toto spojenie, bol som milo prekvapený. Už vo videoklipe Vrkoče tancujú SĽUKárky . V hite Strmá voda je použitý motív z ľudovej piesne Dolu cintorínom . Preto som z tohto spojenia nemal pocit, že je to iba súčasná módna vlna – folkór a súčasná hudba. Už spomenuté Vrkoče otvárali posledný koncert turné Potichu spolu so SĽUKárskou Vre vodička . Barmani nás všetkých potešili svojimi hitmi Traja, 100 kolies, Stano, (Jej) Sloboda, Mladým chýba vojna či Cigánska . Ako prídavok zahrali Barmani pieseň od skupiny Noisecut Svitá . Tento cover sa nachádza na výberovke Pozdrav Slnku. Pozdrav Slnku je výber singlov interpretov, ktorí vyd

Čítanie ku káve - dnes s Lady Vivian

Lady Vivian je najznámejšia burlesque umelkyňa na Slovensku. Zároveň je telom a tvárou hnutia body positive u nás. Je ikona domácej sofistikovanej nahoty. Ja som ju objavil možno neskôr ako iní. Prvýkrát som ju videl v rámci vystúpenia Red Cat Cabaret na Pohode 2019.  Opojený krásou, ktorú som tam videl, som jej dal follow na Instagrame. Osobne sme sa zoznámili až na HalloQueen 2019, kde rovnako vystupovala. Ako vravieva Lucia Siposová pri predstaveniach v Red Cat Cabaret " Ladies&Gentlemen - Lady Vivian". Lady Vivian, foto Viktória Akbariová, archív Lady Vivian Ako sa máš v týchto jesenných a karanténnych časoch?  Karanténne. Ale nie... nemám sa zle. Je fakt, že nás umelcov táto karanténa nemá v láske. Divadlá sú zatvorené ani burlesque shows nie sú, no o to viac ma tento voľný čas motivuje. Počas prvej vlny som dala dokopy dve úplné a úspešné burlesque čísla, z ktorých mám obrovskú radosť. Teší ma, že som sa s nimi stihla pochváliť pred našim milovaným publikom a táto

Brotherhood of Eternal alebo Pasta Oner v Danubiane

No čo si povieme. Teraz je " Corona time " a nikam sa nedá veľmi chodiť. Múzeá, nákupné centrá, kaviarne či galérie sú zatvorené. Aj ja sedím doma a snažím sa z tohto neskĺznuť do nejakého splínu. Snažím sa vypĺňať si čas v tom online svete. Radšej by som korzoval niekde v exteriéri či bol na nejakej peknej výstave.  Kto alebo čo je to ten Pasta?  Naposledy som bol koncom februára 2020 na výstave v múzeu moderného umenia v Danubiane. Myslel som si, že je tam výstava Viktora Freša - Family Vintage . Tá je však až 05.apríla tohto roka. No vďaka Danubiane som spoznal nového umelca, ktorým je Pasta Oner. Asi som jedno nekultúrne hovädo, keď som o ňom ešte nepočul. Keď som pozrel jeho výstavu, tak som vedel kto to je. " Veď to je ten, čo mal titulku VOGUE CS s Václavom Havlom, ktorá sa mi neušla."  Pasta Oner je rodák z Trenčína, vlastným menom  Zdeněk Řanda. Ako som sa dozvedel, patrí medzi najvýznamnejších českých výtvarníkov súčasnosti. " Brats