Špargľová polievka
Ja viem, je koniec mesiaca máj no ešte stále ju dostať v obchodoch. Patrí jej jeden celý mesiac v roku. Máj nie je len mesiac lásky ale aj mesiac špargle. Asparagus lekársky je tu od čas starovekého Egypta. Okrem iných blahodarných účinkov na ľudské telo je aj afrodiziakum. Dá sa využiť všelijako. Ja z nej najradšej robím quiche a polievku. Receptov na špargľovú polievku je veľa. Tu je môj recept na polievku z nej. Je aj vegánska ale kto chce môže pridať mlieko alebo kokosové mlieko. Fantázii sa medze nekladú. A rovnako sa ľahko robí a výborne chutí
Čo budeme potrebovať:
- zväzok špargle
- mladú cibuľku 2-3 kusy
- tri zemiaky
- čerstvú bazalku
- olivový olej
- soľ
- mleté čierne korenie
- čerstvú mätu
- tri strúčky cesnaku
Poďme nato:
Na rozpálenom olivovom oleji orestujeme mladú cibuľku, aj s cíbikmi. Chvíľu restujeme a pridáme rozpučený cesnak. Potom pridáme očistenú, nadrobno nakrájanú, špargľu.
Ružičky však odrežeme a budeme s nimi pracovať neskôr.
Cibuľku, cesnak a špargľu osolíme a pridáme štipku čierneho korenia. Chvíľu necháme restovať. Keď špargľa mierne zmäkne pridáme za hrsť lístkov z čerstvej bazalky, premiešame a podlejeme vodou alebo vývarom. Vodu či vývar pridáme v objeme cca 1/2 l až liter, podľa toho ako chceme mať polievku hustú. Privedieme do varu. Keď začne voda vrieť, pridáme na kocky nakrájané a očistené zemiaky. Necháme uvariť všetko domäkka.
Pokým sa polievka varí, ružičky zo špargle, ktoré sme na začiatku odrezali, uvaríme zvlášť v slanej vode, následne scedíme a prepláchneme studenou vodou. Osušené a vychladnuté ružičky môžeme ešte nakrájať, budeme ich dávať do hotovej polievky.
Keď sú zemiaky a špargľa uvarené domäkka, tak polievku odstavíme a všetko rozmixujeme ponorným mixérom do jemný krém. Ak je polievka príliš hustá, môžeme pridať vodu resp. vývar, aby sme si pripravili hustotu polievky podľa vlastnej chute. Ja mám radšej hustejšiu, preto som veľa vody nepridával. Kto chce experimentovať môže pridať kokosové mlieko alebo pre nevegánov môže byť mlieko 3% alebo smotana 33%. Následne polievku privedieme opäť do varu a pridáme ružičky špargle a všetko dobre premiešame. Chvíľu povaríme. Polievku ešte dochutíme podľa potreby soľou a korením, ja som pridal aj trochu vegety.
Polievku servírujeme s lístkami čerstvej mäty. Môžete ju buď nakrájať nadrobno alebo použiť celé lístky mäty.
Prajem dobrú chuť. Ak ju budete variť, tak sa podeľte o chute ako sa vydarila a či chutila.
Michal
Komentáre
Zverejnenie komentára