Nastal ten čas. Čas rozprávok, mágie, zázrakov, splnených snov, romantických lások či čas odpúšťania. Je tu Advent. Milujem tento čas. Je to po lete to najkrajšie obdobie v roku. Príchodom prvej adventnej nedele sa začnú svetom šíriť vône. Tak typické a tak krásne, ktoré sú iba v tomto čase. Varené víno, grog, lokše, vanilka, škorica, zázvor, klinčeky a samozrejme ihličie. Toto je všade vôkol nás. Počas roka si tieto vône neuvedomujem tak ako v tomto predvianočnom období.
Všetci viete, že toto obdobie mám veľmi, naozaj veľmi rád. Pre mňa to nie je zhon. Pre mňa je to čarovná atmosféra. A keď ku tomu ešte nasneží, väčšia krása ani na svete nie je. (Áno, viem, vodiči nadávajú za 1 cm snehu v Bratislave, vystresovaní asistenti predaja nevedia čo skôr a svet šalie. Ale toto ja nezažívam.)
Počas obdobia adventu sa všetci dospelí stanú aspoň na malú chvíľku deťmi. Ja sa posledné dva roky mením na čerta. V mojej práci robíme Mikuláša pre deti mojich kolegov. A rola čerta mi bola odovzdaná už druhým rokom. Teším sa nato už od septembra, keď začneme o tom diskutovať, objednávať kostými a keď je v kalendári 6. december, som čert. Vraj som bol v tomto roku viac desivejší ako minulý rok. Posúďte sami, no ja som dobrý čert. Trošku síce pokričím, vyľakám či rozplačem, no vždy odovzdáme za krásnu riekanku deťom balíček plný sladkostí spolu s Mikulášom a Anjelom. Ja si myslím, ba som o tom presvedčený, že krajšieho čerta ste v živote nevideli.
K vianočnej atmosfére patrí pečenie. Veď pečenie je radosť. Bez medovníkov si neviem predstaviť Vianoce. Aj tento rok som pečenie nevynechal. Pri tohtoročnom pečení mi pomohol kamarát Jarko, ktorý tiež super vypeká. Amatérsky cukrár ako ja. Spojili sme sili, nakúpili, uvarili varené víno, pustili si Sám Doma, nachystali cestá, vybrali vykrajovačky a celá kuchyňa bola od múky. Ale tak to má byť. Upiekli sme medovníky, zázvorníky, linecké koláčiky, vanilkové rožky a kokosové guľky. Vanilkové rožky robil Jarko. A fakt sa mu vydarili. Mňam.
Pre tých, ktorí by si chceli upiecť medovníky ale stále hľadajú dobrý recept, podelím sa s vami o môj.
Michalove medovníky
Suroviny:
160 g med
160 g kryštálový alebo trstinový cukor
120 g Hera maslová
500 g hladká múka
1 kávová lyžička sóda bikarbóna
1 kávová lyžička mletá škorica
2 celé vajcia
na vôňu štipku perníkového korenia
1 celé vajce na potieranie
1 žĺtok
lyžica mlieka
Postup:
Med, cukor a Heru necháme zovrieť vo veľkom hrnci. Pokým medová zmes chladne zmiešame suché prísady, čiže hladkú múku, sódu bikarbónu a škoricu. Mierne vychladnutú medovú zmes zmiešame so suchými prísadami. Na záver celé vajcia, ktoré majú izbovú teplotu. Vypracujeme na cesto a necháme minimálne dve hodiny odpočívať. (Ideálne cez noc) Vyvaľkáme tenké cesto, cca 5 mm a vykrajujeme. Medovníky ukladáme na papier na pečenie. (pečiem ich aj na plechu vytretom maslom, no tento rok som vďaka Jarkovi skúsil ich piecť na papieri na pečenie a bolo to omnoho lepšie) Pred upečením ich potrieme rozšľahným celým vajíčkom a po upečení žĺtkom rozšľahaným s mliekom. Pečieme pri 175 °C približne desať minút.
Najlepšia časť pri pečení medovníkov je ich vykrajovanie. Och, to ja mám veľmi rád. Mám rôzne vykrajovačky. Veľkú krabicu z BVLGARI parfému. Kúpil som ich v rôznych obchodoch. Z Jollity Paper Butique mám jednorožca, z IKEA soba, Bambiho mám z Tchibo, domček ako z filmu Home Alone z Flying Tiger. Tú mi venoval Jarko. Misku na Martiny a dámske ihličky zo ZOOTu či hríbik z Tescoma.
A zdobenie. To je na každého kreativite. Stužky, motúzy, bielkový sneh, cukrárenské farby a štetce, rôzne "cukrlátka" či sušene ovocie a orechy. Fantázii sa medze nekladú.
Snáď ste aspoň trochu nechali inšpirovať a užijete si čas Adventu s vôňou domáceho pečenia. Strávite pritom čas s blízkymi či rodinou, prevoniate si celý domov Vianocami. Pretože takto voňajú najkrajšie sviatky v roku.
Samozrejme, pokým vám nezhoria v rúre.
Šťastné a Veselé
Michal
Komentáre
Zverejnenie komentára