Preskočiť na hlavný obsah
Pečenie je radosť


            Približne rok po tom, čo som zavítal do Bratislavy, som sa rozhodol urobiť malé posedenie pre mojich najbližších priateľov. Ale že úplne pre najbližších. Tí, ktorí ma poznajú, vedia, že rád pečiem. Milujem pečenie. Avšak nemám možno odvahu na food blog. Preto na mojom blogu budem písať aj o pečení. Tento prvý post nie je len o pečení ale hlavne o kamarátoch. Práve moji kamaráti ma presviedčali o tom, aby som opäť začal blogovať. Tak som ich poslúchol. Ale vrátim sa späť ku priateľom.

            Význam slova kamarát znamená blízky priateľ, spoločník, dôverník či človek, s ktorým trávite voľný čas a máte ho nejakým spôsobom radi. Zvláštne, ja mám okolo seba veľa ľudí ktorých etymologický slovník takto charakterizuje. No medzi tých najbližších sa dostalo päť ľudí. Jedným z nich je mladý a talentovaný chlapec,  Boris. Je to môj nový spolubývajúci. Poznáme sa necelý rok. Stretli sme sa na Fashion LIVE! 2016. Odvtedy sme zažili fotenia a rozhovory v eFeMku, prehliadku ADO v Zlíne či vysedávanie v bratislavských kaviarňach. Je to človek, ktorý svojím vtipom dokáže vyčariť úsmev na tvári, aj keď mám blbý deň. Katarína. Katarína je osoba, ktorú človek nemôže nemať rád. Malá, vrtká a hlavne vždy bláznivá. Je to človek, ktorý mi splnil jeden z mojich veľkých snov. Vzala ma pred šiestimi rokmi na Pohodu. Pre niekoho bežné, idem na festival. No pre mňa nie. Pohodu som sledoval odkedy vznikla. Pamätám si prvý reklamný spot na FUN Rádiu. Prvé veľké meno na festivale Bo Funk MCs. Keď hrali Moloko, tak som si tajne predstavoval, že som v prvom rade a vidím Roisín ako sa obmotáva do červenej svietiacej girlandy. Pre mnoho rôznych okolností som na tento festival nedostal. Avšak vďaka Kataríne som tam šiel prvýkrát v roku 2012. Spoločné chvíle na festivale sa zmenili aj na spoločné chvíle pri našom obľúbenom športe – „nejlepší sport je kafé a dort“,máme podobný vkus na hudbu, umenie, divadlo a názor na kultúru. Keď som pri kultúre. Vyštudoval som kulturológiu. A práve na univerzite som stretol mladú dámu, ktorá je doteraz moja najlepšia kamarátka. Veronika, tak sa volá, je moja múza. Vedieme neskutočne dlhé debaty o móde, hudbe, modelkách a ohováraní tých, ktorí ohovárajú nás. Už sme viac ako sedem rokov po skončení vysokoškolských čias. Stále sme v kontakte, stále si píšeme, stále pošleme jeden druhému pohľadnicu a keď je čo i len malá šanca, vidíme sa. To je priateľstvo na veky vekov. V Bratislave som okrem iných ľudí stretol aj Luciu. Lucia je neskutočne obetavá žena. Pracovitá, múdra a za môj krátky rok čo som v Bratislave, človek s ktorým som trávil najviac voľného času. A čím častejšie sme boli spolu, tým viac a viac som zisťoval, že aj keď sme v niektorých vlastnostiach odlišní, sme si však veľmi podobní. Mojím posledným, no rovnako dôležitým hosťom, bol Jozef. Z Jozefa sa stala moja bútľavá vŕba. Človek, ktorý pozná všetky moje tajomstvá a pocity. Človek, ktorý sa ma snaží počúvať, usmerniť a svojou múdrosťou mi ukazuje krásu života vôkol mňa.


            A práve pre týchto päť som pripravil malé pohostenie. Prečo? Pretože pečenie je radosť. To najlepšie čo môže byť je to, keď máte okolo seba ľudí, ktorých máte radi a ktorí majú radi vás, teda mňa.  Pripravil som jednoducho to najlepšie čo viem. A to tortu. Mrkvovú tortu. Je vychýrená. Priznávam, recept je z Kuchyne Lidla od Adriany Polákovej. Recept pridávam aj sem. Po mojej úprave, pretože vždy si recept upravujem podľa seba. Takže tu je: 

Mrkvová torta
  • 250 g polohrubej múky, 
  • 200 g trstinového cukru, 
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva, 
  • 1 kávová lyžička mletej škorice, 
  • 2 vajíčka, 
  • 90 ml olivového oleja, 
  • šťava z jedného pomaranča, 
  • 450 g nahrubo nastrúhanej mrkvy, 
  • nastrúhaná kôra z pomaranča, 
  • 1 kávová lyžička najemno nastrúhaného čerstvého zázvoru, 
  • 100 g nasekaných rôznych druhov orieškov (vlašské orechy, lieskovce, kešu, mandle, ...), 
  • 100 g sušených brusníc, 
  • 50 g zlatých hrozienok, 
       Krém: 
  • 500 g mascarpone, 
  • 4 lyžice masla, 
  • 4 lyžice práškového cukru. 

Suché prísady (múka, trstinový cukor, prášok do pečiva, škorica) zmiešame v jednej veľkej miske. V druhej zmiešame olej, pomarančovú šťavu a žĺtky. Potom spoločne dobre premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka primiešame do cesta. K cestu primiešame nastrúhanú mrkvu, brusnice, oriešky, hrozienka a pomarančovú kôru. Cesto pečieme v tortovej forme, ktorú vystelieme papierom na pečenie a boky vytrieme maslom a vysypeme múkou. Tortu pečieme pri 180°C približne 45 minút. Krém pripravíme zmiešaním masla, cukru a mascarpone, ktoré vyšľaháme dohladka. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie. 


Tak ju vyskúšajte. A ponúknite i svojich kamarátov, lebo pečenie je radosť.

                                   

                                     Michal 

Foto: Boris Reichel


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Čítanie ku káve - dnes s Romanom Samotným

Roman , Romaňa či Dj Vesnu . Aktivista, majiteľ kaviarne, event manager, party girl a DJ. Podľa mňa aj veľký entertainer. Osobne sme sa zoznámili v roku 2016. Dovtedy som ho poznal ako redaktora nášho i vášho milovaného Inspire magazine . Je ikonou bratislavskej queer scény. Vždy dobre naladený a s úsmevom od ucha k uchu na tvári.  Roman aka DJ Vesnu , foto Patrik Drotár (archív Romana Samotného) Ako sa máš v týchto jesenných a karanténnych časoch?  Musím povedať, že vcelku spokojne. Pandémia jasne ukázala, že je čas spomaliť a stíšiť sa, takže som sa tomu prispôsobil. Po tých takmer 9 rokoch, čo robím eventy a idem od jednej akcie k druhej, tak zrazu prišlo ticho. A je to blahodarné. Pri prvej vlne som s tým bojoval, teraz som to prijal ako skvelú príležitosť stiahnuť sa, premyslieť veci, spoznať svoje zdroje a objaviť nový smer.   Čo aktuálne počúvaš? Veľmi si fičím na Lot Radiu, je to malé nezávislé online rádio z New Yorku. Nonstop vysielajú DJ sety. Denne tam obj...

Čítanie ku káve - dnes so Zorou Husarčíkovou

Ja a Zorka sa poznáme asi 6 rokov, ak nie viac. Spoznali sme sa vďaka Fashion LIVE!, za ktorým stojí. Pre mňa je Zorka jedna silná osobnosť, ktorá vytvorila, so svojim tímom projekt, ktorý u nás nemá obdoby. Vzhľadom na aktuálnu situáciu sa Fashion LIVE!, tak ako väčšina podujatí, nekoná. Ona však nezaháľa a vytvorila SOM STORE. O tom, čo je to SOM STORE a aj ako sa má, povie ona sama. Zora počas Fashion LIVE! 2019, foto Lívia Štokingerová, archív Zory Ako sa máš v týchto jesenných a karanténnych časoch?  Začiatok jesene som mala v poriadnom tempe, potom som bola chvíľu k.o.  a teraz sa mám už, chvalabohu, oddýchnuto a spokojne. Aj keď situácia bola a stále je kadejaká, 22. októbra sa nám podarilo spustiť SOM STORE – novú, zatiaľ len online platformu pre predaj slovenskej módy a dizajnu. Tá sa o rok koncom leta rozšíri o kamennú predajňu na STANICI NIVY.  Otvorenie SOMstore.sk (Zora spolu s Borisom Hanečkom, Rasťom Holubcom a Líviou Štokingerovou), foto archív Zory Čo ťa ...

Čítanie ku káve - dnes s Alex Wortex

Kto by už Alex Wortex nepoznal? Insta Queen, ktorá už bola aj na titulke Nového Času (myslím). Pohoršovala i poburuje verejnosť a svet internetu. Ale aj ak ju niekto nepozná, mrknúť jej profil na Instagrame @alexwortex69 . Ja Alex vnímam pozitívne. Je to kráľovná sékáčov, nevynechá skoro žiaden fashion event (skoro ako ja 😀). Šíri osvetu ohľadom raw vegan stravy, miluje módu milénia a 90´s. Bola múzou Lukáša Krnáča, ktorý s jej podobizňou vytvoril tričko. Je príležitostná modelka a svojho bobra vystavuje v plnej kráse svetu. A tiež mi dáva krásne komentáre na moje torty, na mojom insta profile. Rovnako jej ďakujem, že si našla čas na dnešné Čítanie ku káve.  Alex na prehliadke Borisa Hanečku v rámci Fashion LIVE! 2017 Otázky pre Alex sú rovnaké ako pre Matiu a budú rovnaké aj pre Lukáša Krnáča a Pavla Dendisa. Zaujíma ma ako ľudia trávia aktuálny korona time .   Ako sa máš v týchto jesenných a karanténnych časoch?  Mám sa po**č*! S Trtkačom v týchto dňoch rozbiehame vý...