Preskočiť na hlavný obsah
Pečenie je radosť


            Približne rok po tom, čo som zavítal do Bratislavy, som sa rozhodol urobiť malé posedenie pre mojich najbližších priateľov. Ale že úplne pre najbližších. Tí, ktorí ma poznajú, vedia, že rád pečiem. Milujem pečenie. Avšak nemám možno odvahu na food blog. Preto na mojom blogu budem písať aj o pečení. Tento prvý post nie je len o pečení ale hlavne o kamarátoch. Práve moji kamaráti ma presviedčali o tom, aby som opäť začal blogovať. Tak som ich poslúchol. Ale vrátim sa späť ku priateľom.

            Význam slova kamarát znamená blízky priateľ, spoločník, dôverník či človek, s ktorým trávite voľný čas a máte ho nejakým spôsobom radi. Zvláštne, ja mám okolo seba veľa ľudí ktorých etymologický slovník takto charakterizuje. No medzi tých najbližších sa dostalo päť ľudí. Jedným z nich je mladý a talentovaný chlapec,  Boris. Je to môj nový spolubývajúci. Poznáme sa necelý rok. Stretli sme sa na Fashion LIVE! 2016. Odvtedy sme zažili fotenia a rozhovory v eFeMku, prehliadku ADO v Zlíne či vysedávanie v bratislavských kaviarňach. Je to človek, ktorý svojím vtipom dokáže vyčariť úsmev na tvári, aj keď mám blbý deň. Katarína. Katarína je osoba, ktorú človek nemôže nemať rád. Malá, vrtká a hlavne vždy bláznivá. Je to človek, ktorý mi splnil jeden z mojich veľkých snov. Vzala ma pred šiestimi rokmi na Pohodu. Pre niekoho bežné, idem na festival. No pre mňa nie. Pohodu som sledoval odkedy vznikla. Pamätám si prvý reklamný spot na FUN Rádiu. Prvé veľké meno na festivale Bo Funk MCs. Keď hrali Moloko, tak som si tajne predstavoval, že som v prvom rade a vidím Roisín ako sa obmotáva do červenej svietiacej girlandy. Pre mnoho rôznych okolností som na tento festival nedostal. Avšak vďaka Kataríne som tam šiel prvýkrát v roku 2012. Spoločné chvíle na festivale sa zmenili aj na spoločné chvíle pri našom obľúbenom športe – „nejlepší sport je kafé a dort“,máme podobný vkus na hudbu, umenie, divadlo a názor na kultúru. Keď som pri kultúre. Vyštudoval som kulturológiu. A práve na univerzite som stretol mladú dámu, ktorá je doteraz moja najlepšia kamarátka. Veronika, tak sa volá, je moja múza. Vedieme neskutočne dlhé debaty o móde, hudbe, modelkách a ohováraní tých, ktorí ohovárajú nás. Už sme viac ako sedem rokov po skončení vysokoškolských čias. Stále sme v kontakte, stále si píšeme, stále pošleme jeden druhému pohľadnicu a keď je čo i len malá šanca, vidíme sa. To je priateľstvo na veky vekov. V Bratislave som okrem iných ľudí stretol aj Luciu. Lucia je neskutočne obetavá žena. Pracovitá, múdra a za môj krátky rok čo som v Bratislave, človek s ktorým som trávil najviac voľného času. A čím častejšie sme boli spolu, tým viac a viac som zisťoval, že aj keď sme v niektorých vlastnostiach odlišní, sme si však veľmi podobní. Mojím posledným, no rovnako dôležitým hosťom, bol Jozef. Z Jozefa sa stala moja bútľavá vŕba. Človek, ktorý pozná všetky moje tajomstvá a pocity. Človek, ktorý sa ma snaží počúvať, usmerniť a svojou múdrosťou mi ukazuje krásu života vôkol mňa.


            A práve pre týchto päť som pripravil malé pohostenie. Prečo? Pretože pečenie je radosť. To najlepšie čo môže byť je to, keď máte okolo seba ľudí, ktorých máte radi a ktorí majú radi vás, teda mňa.  Pripravil som jednoducho to najlepšie čo viem. A to tortu. Mrkvovú tortu. Je vychýrená. Priznávam, recept je z Kuchyne Lidla od Adriany Polákovej. Recept pridávam aj sem. Po mojej úprave, pretože vždy si recept upravujem podľa seba. Takže tu je: 

Mrkvová torta
  • 250 g polohrubej múky, 
  • 200 g trstinového cukru, 
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva, 
  • 1 kávová lyžička mletej škorice, 
  • 2 vajíčka, 
  • 90 ml olivového oleja, 
  • šťava z jedného pomaranča, 
  • 450 g nahrubo nastrúhanej mrkvy, 
  • nastrúhaná kôra z pomaranča, 
  • 1 kávová lyžička najemno nastrúhaného čerstvého zázvoru, 
  • 100 g nasekaných rôznych druhov orieškov (vlašské orechy, lieskovce, kešu, mandle, ...), 
  • 100 g sušených brusníc, 
  • 50 g zlatých hrozienok, 
       Krém: 
  • 500 g mascarpone, 
  • 4 lyžice masla, 
  • 4 lyžice práškového cukru. 

Suché prísady (múka, trstinový cukor, prášok do pečiva, škorica) zmiešame v jednej veľkej miske. V druhej zmiešame olej, pomarančovú šťavu a žĺtky. Potom spoločne dobre premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka primiešame do cesta. K cestu primiešame nastrúhanú mrkvu, brusnice, oriešky, hrozienka a pomarančovú kôru. Cesto pečieme v tortovej forme, ktorú vystelieme papierom na pečenie a boky vytrieme maslom a vysypeme múkou. Tortu pečieme pri 180°C približne 45 minút. Krém pripravíme zmiešaním masla, cukru a mascarpone, ktoré vyšľaháme dohladka. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie. 


Tak ju vyskúšajte. A ponúknite i svojich kamarátov, lebo pečenie je radosť.

                                   

                                     Michal 

Foto: Boris Reichel


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Potichu

Dátum: 11. apríla 2018 Čas: 20:00 hod. Miesto konania: Stará Tržnica, Bratislava Tí, ktorí ma poznájú, vedia, že mám veľmi rád slovenskú hudbu. Novú i starú hudbu. Už som sa na svojom blogu tešil zo ŽIVEJ od Jany Kirschner. Dnes sa však chcem spolu s vami tešiť z turné skupiny Billy Barman a  Dievčat zo SĽUKu . Keď ohlásili Barmani toto spojenie, bol som milo prekvapený. Už vo videoklipe Vrkoče tancujú SĽUKárky . V hite Strmá voda je použitý motív z ľudovej piesne Dolu cintorínom . Preto som z tohto spojenia nemal pocit, že je to iba súčasná módna vlna – folkór a súčasná hudba. Už spomenuté Vrkoče otvárali posledný koncert turné Potichu spolu so SĽUKárskou Vre vodička . Barmani nás všetkých potešili svojimi hitmi Traja, 100 kolies, Stano, (Jej) Sloboda, Mladým chýba vojna či Cigánska . Ako prídavok zahrali Barmani pieseň od skupiny Noisecut Svitá . Tento cover sa nachádza na výberovke Pozdrav Slnku. Pozdrav Slnku je výber singlov interpretov, ktorí vyd

Čítanie ku káve - dnes s Lady Vivian

Lady Vivian je najznámejšia burlesque umelkyňa na Slovensku. Zároveň je telom a tvárou hnutia body positive u nás. Je ikona domácej sofistikovanej nahoty. Ja som ju objavil možno neskôr ako iní. Prvýkrát som ju videl v rámci vystúpenia Red Cat Cabaret na Pohode 2019.  Opojený krásou, ktorú som tam videl, som jej dal follow na Instagrame. Osobne sme sa zoznámili až na HalloQueen 2019, kde rovnako vystupovala. Ako vravieva Lucia Siposová pri predstaveniach v Red Cat Cabaret " Ladies&Gentlemen - Lady Vivian". Lady Vivian, foto Viktória Akbariová, archív Lady Vivian Ako sa máš v týchto jesenných a karanténnych časoch?  Karanténne. Ale nie... nemám sa zle. Je fakt, že nás umelcov táto karanténa nemá v láske. Divadlá sú zatvorené ani burlesque shows nie sú, no o to viac ma tento voľný čas motivuje. Počas prvej vlny som dala dokopy dve úplné a úspešné burlesque čísla, z ktorých mám obrovskú radosť. Teší ma, že som sa s nimi stihla pochváliť pred našim milovaným publikom a táto

Brotherhood of Eternal alebo Pasta Oner v Danubiane

No čo si povieme. Teraz je " Corona time " a nikam sa nedá veľmi chodiť. Múzeá, nákupné centrá, kaviarne či galérie sú zatvorené. Aj ja sedím doma a snažím sa z tohto neskĺznuť do nejakého splínu. Snažím sa vypĺňať si čas v tom online svete. Radšej by som korzoval niekde v exteriéri či bol na nejakej peknej výstave.  Kto alebo čo je to ten Pasta?  Naposledy som bol koncom februára 2020 na výstave v múzeu moderného umenia v Danubiane. Myslel som si, že je tam výstava Viktora Freša - Family Vintage . Tá je však až 05.apríla tohto roka. No vďaka Danubiane som spoznal nového umelca, ktorým je Pasta Oner. Asi som jedno nekultúrne hovädo, keď som o ňom ešte nepočul. Keď som pozrel jeho výstavu, tak som vedel kto to je. " Veď to je ten, čo mal titulku VOGUE CS s Václavom Havlom, ktorá sa mi neušla."  Pasta Oner je rodák z Trenčína, vlastným menom  Zdeněk Řanda. Ako som sa dozvedel, patrí medzi najvýznamnejších českých výtvarníkov súčasnosti. " Brats