Pečenie je radosť
Približne
rok po tom, čo som zavítal do Bratislavy, som sa rozhodol urobiť malé posedenie
pre mojich najbližších priateľov. Ale že úplne pre najbližších. Tí, ktorí ma
poznajú, vedia, že rád pečiem. Milujem pečenie. Avšak nemám možno odvahu na
food blog. Preto na mojom blogu budem písať aj o pečení. Tento prvý post
nie je len o pečení ale hlavne o kamarátoch. Práve moji kamaráti ma
presviedčali o tom, aby som opäť začal blogovať. Tak som ich poslúchol.
Ale vrátim sa späť ku priateľom.
Význam slova kamarát znamená blízky
priateľ, spoločník, dôverník či človek, s ktorým trávite voľný čas
a máte ho nejakým spôsobom radi. Zvláštne, ja mám okolo seba veľa ľudí ktorých etymologický slovník takto charakterizuje. No medzi tých
najbližších sa dostalo päť ľudí. Jedným z nich je mladý a talentovaný
chlapec, Boris. Je to môj nový spolubývajúci. Poznáme sa necelý rok. Stretli
sme sa na Fashion LIVE! 2016. Odvtedy sme zažili fotenia a rozhovory
v eFeMku, prehliadku ADO v Zlíne či vysedávanie v bratislavských
kaviarňach. Je to človek, ktorý svojím vtipom dokáže vyčariť úsmev na tvári, aj
keď mám blbý deň. Katarína. Katarína je osoba, ktorú človek nemôže nemať rád.
Malá, vrtká a hlavne vždy bláznivá. Je to človek, ktorý mi splnil jeden
z mojich veľkých snov. Vzala ma pred šiestimi rokmi na Pohodu. Pre niekoho
bežné, idem na festival. No pre mňa nie. Pohodu som sledoval odkedy vznikla.
Pamätám si prvý reklamný spot na FUN Rádiu. Prvé veľké meno na festivale Bo
Funk MCs. Keď hrali Moloko, tak som si tajne predstavoval, že som v prvom
rade a vidím Roisín ako sa obmotáva do červenej svietiacej girlandy. Pre
mnoho rôznych okolností som na tento festival nedostal. Avšak vďaka Kataríne
som tam šiel prvýkrát v roku 2012. Spoločné chvíle na festivale sa zmenili
aj na spoločné chvíle pri našom obľúbenom športe – „nejlepší sport je kafé
a dort“,máme podobný vkus na hudbu, umenie, divadlo a názor na
kultúru. Keď som pri kultúre. Vyštudoval som kulturológiu. A práve na
univerzite som stretol mladú dámu, ktorá je doteraz moja najlepšia kamarátka.
Veronika, tak sa volá, je moja múza. Vedieme neskutočne dlhé debaty o móde,
hudbe, modelkách a ohováraní tých, ktorí ohovárajú nás. Už sme viac ako sedem rokov po skončení vysokoškolských čias. Stále sme
v kontakte, stále si píšeme, stále pošleme jeden druhému pohľadnicu
a keď je čo i len malá šanca, vidíme sa. To je priateľstvo na veky
vekov. V Bratislave som okrem iných ľudí stretol aj Luciu. Lucia je
neskutočne obetavá žena. Pracovitá, múdra a za môj krátky rok čo som
v Bratislave, človek s ktorým som trávil najviac voľného času.
A čím častejšie sme boli spolu, tým viac a viac som zisťoval, že aj
keď sme v niektorých vlastnostiach odlišní, sme si však veľmi podobní.
Mojím posledným, no rovnako dôležitým hosťom, bol Jozef.
Z Jozefa sa stala moja bútľavá vŕba. Človek, ktorý pozná všetky moje
tajomstvá a pocity. Človek, ktorý sa ma snaží počúvať, usmerniť
a svojou múdrosťou mi ukazuje krásu života vôkol mňa.
A práve
pre týchto päť som pripravil malé pohostenie. Prečo? Pretože pečenie je radosť.
To najlepšie čo môže byť je to, keď máte okolo seba ľudí, ktorých máte radi
a ktorí majú radi vás, teda mňa. Pripravil som
jednoducho to najlepšie čo viem. A to tortu. Mrkvovú tortu. Je vychýrená.
Priznávam, recept je z Kuchyne Lidla od Adriany Polákovej. Recept pridávam
aj sem. Po mojej úprave, pretože vždy si recept upravujem podľa seba. Takže tu
je:
Mrkvová torta
- 250 g polohrubej múky,
- 200 g trstinového cukru,
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva,
- 1 kávová lyžička mletej škorice,
- 2 vajíčka,
- 90 ml olivového oleja,
- šťava z jedného pomaranča,
- 450 g nahrubo nastrúhanej mrkvy,
- nastrúhaná kôra z pomaranča,
- 1 kávová lyžička najemno nastrúhaného čerstvého zázvoru,
- 100 g nasekaných rôznych druhov orieškov (vlašské orechy, lieskovce, kešu, mandle, ...),
- 100 g sušených brusníc,
- 50 g zlatých hrozienok,
Krém:
- 500 g mascarpone,
- 4 lyžice masla,
- 4 lyžice práškového cukru.
Suché prísady (múka, trstinový cukor, prášok do pečiva, škorica) zmiešame v jednej veľkej miske. V druhej zmiešame olej, pomarančovú šťavu a žĺtky. Potom spoločne dobre premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka primiešame do cesta. K cestu primiešame nastrúhanú mrkvu, brusnice, oriešky, hrozienka a pomarančovú kôru. Cesto pečieme v tortovej forme, ktorú vystelieme papierom na pečenie a boky vytrieme maslom a vysypeme múkou. Tortu pečieme pri 180°C približne 45 minút. Krém pripravíme zmiešaním masla, cukru a mascarpone, ktoré vyšľaháme dohladka. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
Tak ju vyskúšajte. A ponúknite i svojich kamarátov, lebo pečenie je radosť.
Michal
Michal
Foto: Boris Reichel
Komentáre
Zverejnenie komentára